Ramlah Hamad

TRAINER

Ramlah Binti Hamad

Ramlah sangat berminat dalam aktiviti perundingan dan pengurusan perniagaan. Dia telah mendedikasikan sebahagian besar masanya menguruskan dan mengembangkan perniagaannya serta membangunkan ahli pasukannya dengan menyediakan latihan dalaman dan juga latihan peribadi. Dia suka menggambarkan sesuatu dari “helicopter view” dan mencerna masalah dengan gambaran besar.

Ramlah juga dibezakan oleh keupayaannya untuk mengenalpasti, memanfaatkan dan membangunkan bakat. Sepanjang kepemimpinannya, beliau telah membantu ahli pasukannya mengiktiraf keupayaan mereka yang unik dan memposisikan diri mereka sebagai pemain utama yang berbakat dalam syarikat itu, dengan menangani strategi kerjaya mereka, pembangunan kepimpinan, kedudukan profesional dan penglihatan.

Pada masa ini, sebagai COO di AnsarComp, Ramlah menyelia aktiviti perniagaan harian, merancang untuk pertumbuhan dan kemapanannya dan mengekalkan kebolehpercayaannya di mata pelanggannya yang besar. Beliau mengetuai ahli pasukannya secara aktif terlibat dalam latihan korporat, bimbingan perniagaan dan perundingan dalam perkhidmatan kelulusan kawal selia, berurusan dengan lebih daripada dua puluh agensi kawal selia seperti SIRIM, Suruhanjaya Tenaga, MITI, Wild Life dan JAKIM untuk industri Halal di Malaysia.

Dengan dedikasi, komitmen dan kemahiran kepimpinannya yang kuat, beliau telah berjaya mengembangkan keupayaan para ketua pasukannya dalam menangani permintaan pekerjaan harian dan pertanyaan untuk permit import, dengan itu mengubah AnsarComp menjadi antara syarikat perunding yang paling disukai untuk perkhidmatan kelulusan peraturan di Malaysia.

Bermula dengan hanya empat pekerja, dengan menawarkan perkhidmatan kelulusan jenis untuk satu agensi kelulusan pengawalaturan (SIRIM) pada tahun 2004, pada masa ini AnsarComp memimpin ke pusat pilihan perkhidmatan sehenti dalam perkhidmatan kelulusan peraturan di bawah satu bumbung untuk pasaran domestik dan global.

Pengalaman bekerja:

Sebelum ini dilantik sebagai kakitangan pentadbiran, Ramlah bertanggungjawab dengan kerja pentadbiran sehari-hari yang berkaitan dengan perkhidmatan pelanggan Jabatan Perkhidmatan Pelanggan di Maxis Communications Bhd, dilaporkan kepada Pengurus Cawangan dan juga Ketua Jabatan. Pada masa ini, beliau telah menerima anugerah tempat pekerja kerana menjadi antara pekerja yang berdedikasi dalam organisasi. Dalam tempoh lima tahun dalam dunia korporat, beliau terdedah dengan pengetahuan yang luas dan pengalaman luas dalam mengendalikan perkhidmatan pelanggan dan kerja pentadbiran harian.

Latar belakang pendidikan:

Beliau memegang Ijazah Sarjana Pentadbiran Perniagaan (MBA) dari Sekolah Pengajian Siswazah, Universiti Putra Malaysia (2004-2006). Sebelum itu dia lulus dengan dua gelaran. Ijazah pertama adalah dalam BA IsIamic Revealed Knowledge and Heritage (IRKHS) (1992-1995) dan diikuti oleh gelar kedua, BA Sains Manusia (Komunikasi) (1995-1996), kedua-duanya berasal dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (IIUM) juga diperakui sebagai pelatih di bawah program Train Trainer (TTT) dari HRDF dan Profesional Kecakapan Terakreditasi (ACP) dari Institut Kepimpinan dan Pengurusan. Dengan 20 tahun pengalamannya di dalam pentadbiran, konsultasi, pengurusan dan perkhidmatan pelanggan, beliau telah diketengahkan di Dr Sakinah Buku Salleh – 10 Tokoh Idola Muslimah pada tahun 2013 (ISBN -13: 978-967-411-151-9).